Skip to main content
8 April 2024 06:52

Η Ελλάδα ηγείται στον κλάδο των scale ups

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η Deloitte Ελλάδος διοργάνωσε το ScaleUp Event που έφερε κοντά περισσότερους από 100 εκπροσώπους scale up εταιρειών, επενδυτικών funds και μεγάλων οργανισμών, προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις στο οικοσύστημα καινοτομίας, τα εργαλεία και τις στρατηγικές για την περαιτέρω ανάπτυξή του, τον ρόλο της τεχνολογίας και της AI, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες, καθώς και τα επόμενα βήματα για τον κλάδο στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ανάμεσα στις θεματικές που διερευνήθηκαν σ’ αυτό το event ήταν οι «Διεθνείς επενδύσεις τώρα και στο μέλλον», όπου διατυπώθηκε αισιοδοξία για τον κλάδο, χάρη στην εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής ατζέντας από την κυβέρνηση, ενώ αναγνωρίστηκε ο ρόλος κλειδί του θεσμικού κεφαλαίου στο ταξίδι προς την ανάπτυξη, χάρη στις βέλτιστες πρακτικές και την εμπειρογνωμοσύνη που μοιράζεται από τις διεθνείς αγορές. Τονίστηκε ότι παρά τις διεθνείς προκλήσεις, η ελληνική οικονομία κατάφερε με μια σειρά από επιτυχίες, όπως η αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας, να εμφανίζεται ως ελκυστικός προορισμός για τους επενδυτές και αυτό ετοιμάζει για την Ελλάδα το δρόμο ώστε να επιστρέψει στην κατηγορία των αναπτυγμένων αγορών.

Συζητήθηκε επίσης το θέμα της «Διασύνδεσης του ελληνικού και διεθνούς οικοσυστήματος καινοτομίας». Σημειώθηκε ότι GPs κατάφεραν να προσελκύσουν στην Ελλάδα ταλέντα που είχαν φύγει από τη χώρα, ακόμη και από τη Σίλικον Βάλεϋ. Όσον αφορά στη διασύνδεση των οικοσυστημάτων, τονίστηκε η σημασία της συνεργασίας μεταξύ των GPs που εξέλειπε παλιότερα, αλλά και η ανάγκη η συνεργασία αυτή να επεκταθεί προς τα κάτω, στα Πανεπιστήμια, όπου βρίσκεται το «νέο αίμα». Επισημάνθηκε και ο κρίσιμος ρόλος του κράτους που πρέπει να στηρίζει και να διευκολύνει το οικοσύστημα, μέσω ευνοϊκών κανονισμών. Όσον αφορά στην πρόοδο που έχει συντελεστεί, αναφέρθηκε ότι τα τελευταία τέσσερα με πέντε χρόνια έχει σημειωθεί τρομερή αλλαγή και επενδύεται σημαντικό κονδύλι – ήδη η Τράπεζα Επενδύσεων έχει εξασφαλίσει 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ, που θα επενδυθούν σε funds, που θα επενδύσουν με τη σειρά τους κυρίως σε ελληνικές εταιρείες.

ΤΕΥΧΟΣ 484

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ