Skip to main content
18 February 2022 09:00

Η ΔΕΗ εισέρχεται στις τηλεπικοινωνίες

H ΔΕΗ με την υπό ίδρυση θυγατρική της για τις τηλεπικοινωνίες επιδιώκει να καλύψει, μέχρι το 2025, το 80% του πληθυσμού της χώρας με δίκτυο Fiber to the Home μέσω των κολόνων μεταφοράς ενέργειας (υπέργειο και υπόγειο όπου χρειάζεται), διαθέτοντας στη χονδρική υπηρεσία σύνδεσης με ταχύτητα 1 Gbps.

Η πιλοτική αυτή υπηρεσία, προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ, θα δοκιμαστεί μέχρι το καλοκαίρι αρχικά σε 15 χιλ. σπίτια – επιχειρήσεις, ώστε η εμπορική λειτουργία του τηλεπικοινωνιακού δικτύου της ΔΕΗ να ξεκινήσει το φθινόπωρο.

Το FttH μέσω του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό στην αγορά της σταθερής τηλεφωνίας, καθώς ο ΟΤΕ θα αποκτήσει για πρώτη φορά ανταγωνιστή στο δίκτυο πρόσβασης στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Η τιμή χονδρικής που θα δώσει η νέα τηλεπικοινωνιακή εταιρεία προβλέπεται να είναι χαμηλότερη από την ισχύουσα, επηρεάζοντας λογικά και τις τιμές λιανικής.

Η ΔΕΗ έχει σκοπό τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου δικτύου πρόσβασης βασισμένο σε οπτικές ίνες, στο οποίο η οπτική ίνα θα μπορεί να σταματά στην κολόνα αν το ζητήσει ο πάροχος που θα έχει τον τελικό πελάτη, είτε να εγκαθίσταται έως το σπίτι και ο πάροχος να δίνει μόνο την υπηρεσία. Στον σχεδιασμό της ΔΕΗ περιλαμβάνεται επίσης η διάθεση και άλλων υπηρεσιών, όπως π.χ. οι αναγκαίες συνδέσεις του 5G με οπτικές ίνες.

Η ΔΕΗ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συμφωνήσει τη διάθεση υπηρεσιών χονδρικής στη Nova, στο πλαίσιο του πιλοτικού που «τρέχει» (χωρίς ακόμα να έχει υπογραφεί η τελική εμπορική συμφωνία). Η Vodafone εκτιμάται ότι αναμένει να δει τα αποτελέσματα της πιλοτικής λειτουργίας του νέου δικτύου.

Για τη χρηματοδότηση της εισόδου της στις τηλεπικοινωνίες πρόσφατα η ΔΕΗ ανακοίνωσε την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) με τις τράπεζες Alpha Bank και Πειραιώς. Η συμφωνία περιλαμβάνει την έκδοση μακροπρόθεσμου ομολογιακού δανείου ύψους έως 530 εκατ. ευρώ με τη μορφή project finance από την 100% θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού που θα ιδρύσει η ΔΕΗ και η οποία θα αναλάβει την κατασκευή, λειτουργία, εκμετάλλευση και συντήρηση του δικτύου οπτικών ινών, που θα κατασκευαστεί.

Να σημειωθεί ότι η κατασκευή του νέου δικτύου έχει ξεκινήσει από το Περιστέρι, με προμηθευτή υλικών υποδομής την αμερικανική Adtran. Η Adtran, με έδρα το Huntsville, στην πολιτεία Alabama των ΗΠΑ, εστιάζει σε λύσεις βασισμένες σε τεχνολογίες cloud – based και με ανοιχτές διεπαφές και πρωτόκολλα, ενώ χρησιμοποιεί τεχνολογίες ΑΙ, οι οποίες αξιοποιούνται σε δίκτυα περίπου 500 τηλεπικοινωνιακών παρόχων σε 60 χώρες.

Τεύχος 12

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ