Skip to main content
13 March 2024 07:56

ΗΠΑ: Συλλήψεις εφήβων για deepfake

Της Ελένης Μιχαηλίδου

Δύο μαθητές γυμνασίου στην πολιτεία της Φλόριντα συνελήφθησαν κατηγορούμενοι για κακούργημα τρίτου βαθμού επειδή φέρονται να δημιούργησαν deepfake γυμνά αρχεία των συμμαθητών τους. Ένα δημοσίευμα επικαλείται αναφορές της αστυνομίας, σύμφωνα με τις οποίες τα δύο αγόρια, ηλικίας 13 και 14 ετών, κατηγορούνται ότι χρησιμοποίησαν μια ανώνυμη “εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης” για να δημιουργήσουν εικόνες άλλων μαθητών “ηλικίας μεταξύ 12 και 13 ετών”. Το περιστατικό μπορεί αποτελεί την πρώτη περίπτωση ποινικών κατηγοριών στις ΗΠΑ που σχετίζονται με εικόνες γυμνού περεχομένου που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη.

Οι κατηγορίες για κακουργήματα τρίτου βαθμού βασίζονται σε νόμο της Πολιτείας που ψηφίστηκε το 2022 και ο οποίος ποινικοποιεί τη διάδοση ψεύτικων σεξουαλικών εικόνων χωρίς τη συγκατάθεση του θύματος. Τόσο οι συλλήψεις όσο και οι κατηγορίες φαίνεται να είναι οι πρώτες του είδους τους στη χώρα, που σχετίζονται με την κοινοποίηση γυμνών εικόνων που δημιουργούνται μέσω της τεχνητής νοημοσύνης.

Οι ανήλικοι που δημιουργούν γυμνές εικόνες άλλων παιδιών με τεχνητή νοημοσύνη έχουν γίνει ένα όλο και πιο συχνό πρόβλημα σε σχολικές περιφέρειες σε όλη τη χώρα. Αλλά εκτός από το περιστατικό στη Φλόριντα, κανένα από τα άλλα δεν οδήγησε σε σύλληψη. Προς το παρόν δεν υπάρχει ομοσπονδιακός νόμος που να αντιμετωπίζει τα μη συναινετικά deepfake γυμνά, γεγονός που έχει αφήσει τις πολιτείες να αντιμετωπίζουν μόνες τους τον αντίκτυπο της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης σε θέματα υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, μη συναινετικών deepfakes ή revenge porn.

Τεύχος 468

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ