Skip to main content
5 March 2024 07:51

Επιτυχής η εκδήλωση του ΣΕΚΠΥ

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ), σε συνεργασία με το δίκτυο Argo, the Hellenic Network in Brussels, διοργάνωσε με ιδιαίτερη επιτυχία την υψηλού προφίλ εκδήλωση «SHAPING THE FUTURE OF HELLENIC DEFENCE INDUSTRY: Empowering Security: Unveiling the Future of Defence with Greek Innovation», που πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του RESIDENCE PALACE στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τη διοργανώτρια αρχή, οι συμμετοχές στην εκδήλωση ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Στην κατάμεστη αίθουσα παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, ανώτατοι αξιωματούχοι από τις μόνιμες αντιπροσωπείες στις Βρυξέλλες, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΝΑΤΟ, τον ASD, την Επιτροπή Πολιτικής Ασφάλειας, άλλους βιομηχανικού συνδέσμους, μεγάλες εταιρείες του χώρου και ειδικούς στην αμυντική τεχνολογία και πολιτική.

Η παρουσία πλήθους κόσμου από το ευρωπαϊκό οικοσύστημα άμυνας και καινοτομίας αποδεικνύει όχι μόνο το γνήσιο ενδιαφέρον για συνεργασία με το εγχώριο τεχνολογικό κεφάλαιο στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας, αλλά και το σημαντικό ρόλο που δύναται να διαδραματίσει η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία ως κύρια συνιστώσα της Ευρωπαϊκής Άμυνας.

Συγκεκριμένα, η εκδήλωση συγκέντρωσε μια σειρά σημαντικών ομιλητών και ειδικών που μοιράστηκαν απόψεις για το παρόν και το μέλλον της Ελληνικής, αλλά και της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την Τελετή Έναρξης, με χαιρετισμούς από:

• κα. Μπακοπούλου Παναγιώτα εκ μέρους του δικτύου ARGO.

• κ. Αναστάσιο Ροζολή, Πρόεδρο του ΣΕΚΠΥ.

• κ. Ιωάννη Βράιλα, Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στην Ε.Ε.

Ο πρέσβης κ. Βράιλας τόνισε ότι η Μόνιμη Αντιπροσωπεία στηρίζει έμπρακτα αυτή την προσπάθεια της Ελλάδος και έδωσε έμφαση τόσο στην νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για την αμυντική βιομηχανία, που θα ανακοινωθεί, όσο και για το ελληνικό κέντρο Καινοτομίας, που θα παρουσιαστεί από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαο Δένδια.

Στη συνέχεια, ο κ. Francois Arbault, Διευθυντής – Συντονιστής για την Άμυνα, DG DEFIS/A ανέβηκε στο βήμα και με θέμα «Towards a new European Defence Industrial Strategy to increase Union’s defence readiness» ανέπτυξε τις θέσεις του για μία νέα Ευρωπαϊκή, Βιομηχανική Στρατηγική Άμυνας με φόντο την αύξηση της αμυντικής ετοιμότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Ελευθέριος Ανδρεάδης, ανώτερος αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, στη συνέχεια σε ομιλία του με θέμα “EDA industry Engagement”, έθιξε το κρίσιμο ζήτημα

Προκλήσεις και ευκαιρίες για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία

Με το πέρας των ομιλιών, ακολούθησε συζήτηση με πάνελ ειδικών με θέμα τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία. Συντονιστής του πάνελ ήταν ο κ. Μιχάλης Κετσελίδης από την Γενική Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ειδικός σε θέματα αμυντικής βιομηχανίας και διαστήματος.

Τον κ. Κετσελίδη πλαισίωσαν ο κ. Burkard Schmitt, Διευθυντής του τομέα Defence & Security του ASD (Aerospace, Security and Defence Industries Association of Europe), ο κ. Krastio Preslavsky, Υποδιευθυντής του τμήματος DEFIS/A2, ο κ. François-Régis Boulvert, από τον τομέα Ανάπτυξης Διεθνούς Συνεργασίας R&T της NAVAL GROUP.

Έπειτα, ο κ. Julien Hostin, Διευθυντής του τμήματος Βιομηχανικής Συνεργασίας και Αντισταθμιστικών της Naval Group, μίλησε για την εμπειρία που αποκόμισε από τη συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στο πρόγραμμα φρεγατών FDI HN Belharra της Naval Group με τελικό αποδέκτη το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Κατόπιν, ο κ. Βασίλειος Μπάρκας, Διευθυντής της DEFEA, αναφέρθηκε στην εξωστρέφεια της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας και το ρόλο που διαδραματίζει η Διεθνής Έκθεση DEFEA σε αυτό.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παρουσιάσεις των Εταιρειών-Μελών του ΣΕΚΠΥ που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Ειδικότερα, οι B&T COMPOSITES SA, CNC SOLUTIONS, EIGHT BELLS, ETME, FEAC ENGINEERING, HED ENGINEERING, IANUS CONSULTING, iKnowHow S.A., LOGSTAIL, MEVACO, MILTECH, SCYTALYS, SPACE HELLAS SA και AKMON SA έκαναν ένα τεράστιο άλμα εξωστρέφειας αναδεικνύοντας τις τεχνολογικές δυνατότητες τους και την δέσμευση τους στην καινοτομία, ταυτόχρονα αποδεικνύοντας ότι ο εγχώριος κλάδος Άμυνας δύναται να αποτελέσει κύριος βραχίονας της Ευρωπαϊκής άμυνας.

Τεύχος 462

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ