Skip to main content
14 October 2022 06:45

Επίσημα «τρομοκράτης» η Meta για τη Ρωσία

Του Χρίστου Κρανάκη

Οι ρωσικές αρχές καταχώρησαν επίσημα τον τεχνολογικό κολοσσό και το ιδιώνυμό Meta, στη λίστα τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax της χώρας.

Από τις τρεις μεγαλύτερες πλατφόρμες της εταιρείας – Facebook, Instagram και WhatsApp – οι δύο πρώτες έχουν απαγορευτεί στη Ρωσία από τον περασμένο Μάρτιο. Με τις ρωσικές δικαστικές αρχές, μάλιστα, να απορρίπτουν έφεση της εταιρείας λίγους μήνες μετά.

Τώρα, η καταχώρηση της Meta στη λίστα εξτρεμιστικών/τρομοκρατικών οργανώσεων, κλιμακώνει την αντιπαράθεση και σηματοδοτεί νέα δεδομένα. Καταρχάς, συνεπάγεται ότι πλέον οι ρωσικές τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να παγώσουν τα κεφάλαια της Meta στη Ρωσία και να μπλοκάρουν τους λογαριασμούς της. Κατά δεύτερον, φουντώνουν οι φήμες πως από εδώ και πέρα η χρήση των πλατφορμών της Meta μπορεί να αποτελεί ποινικό αδίκημα για τους χρήστες, ακόμα και αν χρησιμοποιούν άλλο VPN. Αυτό αναμένεται να αλλάξει ριζικά τον – ήδη αναδιαρθρωμένο – χάρτη των Social Media στη Ρωσία. Μπορεί η απαγόρευση του Facebook να μην αποτελεί σημαντικό πλήγμα για το ρωσικό κοινό, καθώς χρησιμοποιεί ευρέως τον ρωσικό κλώνο του, VK.

Παρόλα αυτά, τα πράγματα είναι διαφορετικά όσον αφορά το Instagram, η χρήση του οποίου παραμένει ευρεία στη Ρωσία μέσω της χρήσης διαφορετικών VPN. Έτσι λοιπόν, η (πλήρης) απαγόρευση της πλέον δημοφιλούς εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης στη Ρωσία, θα δημιουργήσει ένα τεράστιο κενό στην αγορά. Τέλος, με την καταχώρηση της ονομασίας Meta ως «τρομοκρατική», πιθανότατα ανοίγει ο δρόμος για την απαγόρευση και της πλατφόρμας WhatsApp.

Τεύχος 151

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ