Skip to main content
24 November 2022 07:48

Εντός του 2023 η επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Μετά τη δικαστική επικύρωση του σχεδίου εξυγίανσης για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας από τα αρμόδια δικαστήρια, ο όμιλος ONEX Shipyards & Technologies έδωσε στη δημοσιότητα τα ακριβή πλάνα του για το μέλλον των ναυπηγείων.

Σε συνέντευξη τύπου προς τα ΜΜΕ, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΝΕΧ, κος Πάνος Ξενοκώστας, ανέφερε πως επί του παρόντος, εντός των ναυπηγείων διεξάγονται οι κατάλληλες διεργασίες για την επαναλειτουργία τους, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο αναμένεται να ολοκληρωθεί μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου του 2023.

Όπως ανέφερε ο CEO της ΟΝΕΧ, από τη στιγμή που η εταιρεία ανέλαβε την επαναλειτουργία των ναυπηγείων ήταν εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση ύψους 102 εκατ. ευρώ με τη μορφή δανείου και με τη δυνατότητα μετατροπής του, από την Αμερικανική Αναπτυξιακή Τράπεζα DFC. Ακόμα πάντως, πρόσθεσε πως υπάρχουν και ίδια κεφάλαια του ομίλου που δύναται να αυξηθούν ανάλογα με τις ανάγκες του όλου project εάν χρειαστεί.

Αναφερόμενος στη συνεργασία ONEX με τον ιταλικό όμιλο Fincantieri, τη μεγαλύτερη ναυπηγική εταιρεία στην Ευρώπη που διεκδικεί και το πρόγραμμα κατασκευής ελληνικών κορβετών, ο κος Ξενοκώστας ανέφερε πως ο όμιλος έχει συμφωνήσει, εφόσον πάρει κάποιο πρόγραμμα κορβετών, οι τρεις να χτιστούν στην Ελλάδα. Επιπλέον, τόνισε πως η συνεργασία με τη Fincantieri «δεν τελειώνει εδώ», καθώς το όραμα της ONEX περιλαμβάνει τη μετατροπή των κάποτε εγκαταλελειμμένων ναυπηγείων της Ελευσίνας σε μια μονάδα κατασκευαστικών πλατφορμών για το σύνολο της παγκόσμιας αγοράς.

Η ευρύτερη συμφωνία για την επαναλειτουργία των ναυπηγείων εικάζεται ότι θα φέρει τα παρακάτω πλεονεκτήματα στην ελληνική αγορά:

• Άμεση επένδυση 170 εκατ. δολαρίων.

• Διασφάλιση όλων των υφιστάμενων θέσεων εργασίας (600).

• Παροχή οφειλών & αποζημιώσεων ύψους 41 εκατ. ευρώ στους εργαζομένους.

• Δημιουργία 1.400 νέων θέσεων εργασίας μέσα σε 3 χρόνια, με τον συνολικό αριθμό των εργαζομένων να ανέρχεται στους 2.000.

• Επιπλέον έσοδα 1,1 δισ. ευρώ για το Ελληνικό Δημόσιο (άμεσοι και έμμεσοι φόροι, ασφαλιστικές εισφορές) κατά τα επόμενα 25 έτη.

• Ενίσχυση της Ελληνικής Οικονομίας με περισσότερα από 1,6 δισ. ευρώ που θα κατευθυνθούν σε εγχώριους προμηθευτές και την Ελληνική Βιομηχανία.

Τεύχος 179

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ