Skip to main content
14 September 2022 06:48

Εικονικοί πυρήνες στην άδεια χρήσης του Windows Server

Του Στάθη Ασπιώτη

Η Microsoft προσαρμόζει τα τέλη του Windows Server μετά από απειλές αγωγών από ευρωπαίους παρόχους υπηρεσιών cloud. Η Microsoft ανακοίνωσε μια σημαντική ενημέρωση για το πρόγραμμα αδειών χρήσης του Windows Server, το οποίο εν μέρει οφείλεται σε απειλές νομικών πράξεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πιο αξιοσημείωτη αλλαγή είναι η προσθήκη της επιλογής αδειοδότησης του Windows Server με βάση εικονικούς πυρήνες, επιπλέον της τρέχουσας επιλογής πληρωμής με βάση τον αριθμό των φυσικών πυρήνων επεξεργαστή σε host machines.

Οι αλλαγές ισχύουν μόνο για πελάτες με άδεια χρήσης Software Assurance, μια άδεια που πληρώνεται επιπλέον του κόστους αδειοδότησης λογισμικού της Microsoft, για την κατανομή των πληρωμών σε αρκετά χρόνια και περιλαμβάνει ενημερώσεις και αναβαθμίσεις.

Οι αλλαγές είναι αρκετές. Η κύρια αλλαγή είναι η αδειοδότηση του Windows Server σε εικονική βάση. Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, οι πελάτες μπορούν να αγοράσουν άδειες μόνο για τους εικονικούς πυρήνες που χρειάζονται (με ελάχιστο ανά VM), χωρίς να συνδέονται με έναν φυσικό αριθμό πυρήνων στον διακομιστή.

Οι κάτοχοι άδειας Software Assurance μπορούν να μετακινήσουν φόρτο εργασίας του Windows Server σε εικονικές μηχανές Azure και να εφαρμόσουν τις άδειες χρήσης τους που συνδέονται με φυσικούς πυρήνες στους εικονικούς πυρήνες σε μια «υποδομή εξωτερικού συνεργάτη».

Το νέο πρόγραμμα αδειοδότησης προσθέτει το Flexible Virtualization, το οποίο επιτρέπει στους πελάτες να μεταφέρουν λογισμικό εσωτερικής εγκατάστασης σε «οποιαδήποτε υποδομή παρόχων cloud – για dedicated ή shared χρήση».

Τεύχος 129

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ