Skip to main content
8 December 2023 07:55

Δυνητική μείωση μισθών εξαιτίας της AI

Της Ελένης Μιχαηλίδου

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δημοσίευσε, πρόσφατα, έρευνα η οποία έδειξε ότι η ταχεία υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να μειώσει τους μισθούς, αλλά μέχρι στιγμής δημιουργεί και δεν καταστρέφει θέσεις εργασίας, ειδικά για νέους εργαζομένους και εκείνους με υψηλή εξειδίκευση. Οι εταιρείες έχουν επενδύσει πολλά στην τεχνητή νοημοσύνη και οι οικονομολόγοι προσπαθούν να κατανοήσουν τον αντίκτυπο αυτής στην αγορά εργασίας, ενώ πολλές φορές εφιστούν την παγκόσμια προσοχή στην περίπτωση περικοπής θέσεων εργασίας. Την ίδια στιγμή, οι εργοδότες αγωνίζονται να βρουν ειδικευμένους εργαζομένους σε καθεστώς παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας.

Σύμφωνα με Δελτίο Έρευνας που δημοσίευσε η ΕΚΤ, σε δείγμα 16 ευρωπαϊκών χωρών, το μερίδιο απασχόλησης των τομέων που εκτίθενται στην τεχνητή νοημοσύνη αυξήθηκε, με τις θέσεις εργασίας χαμηλής και μεσαίας ειδίκευσης να μένουν σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστες και τις θέσεις υψηλής ειδίκευσης να λαμβάνουν τη μεγαλύτερη ώθηση.

Το δελτίο αναφέρει ακόμα πως οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης συνεχίζουν να αναπτύσσονται και να υιοθετούνται. Το μεγαλύτερο μέρος των επιπτώσεών τους στην απασχόληση και τους μισθούς και επομένως στην ανάπτυξη και την ισότητα δεν έχει ακόμη διευκρινισθεί.

Τεύχος 410

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ