Skip to main content
11 January 2024 07:45

Διαγωνισμός του Υπουργείου Τουρισμού

Το Υπουργείο Τουρισμού προκηρύσσει ηλεκτρονικό διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχου για την παροχή υπηρεσιών κατάρτισης των πινάκων 1-7 του Δορυφόρου Λογαριασμού Τουρισμού και την ανάπτυξη υποστηρικτικού πληροφοριακού συστήματος για τις ανάγκες του Υπουργείου Τουρισμού.

Σκοπός του έργου είναι η σύνθεση των πινάκων 1-7 του Δορυφόρου Λογαριασμού Τουρισμού (εφεξής ΔΛΤ) σε ετήσια βάση, για το έτος 2015 και για την περίοδο 2018-2021, ώστε να περιγράφεται η δομή της τουριστικής δραστηριότητας της χώρας, να μετράται το οικονομικό μέγεθος του τουριστικού τομέα και να συλλέγονται οι πληροφορίες που είναι αναγκαίες για τη μέτρηση της συμβολής του τουρισμού στην απασχόληση και στην οικονομική δραστηριότητα. Ο ΔΛΤ είναι ένα εργαλείο για τη συνολική εκτίμηση της συμβολής της τουριστικής δραστηριότητας στην εθνική οικονομία. Αποτελεί ένα από τα βασικότερα εργαλεία προσέγγισης του τουριστικού φαινομένου, αφού συγκεντρώνει, ταξινομεί και διασυνδέει τα στατιστικά στοιχεία που περιγράφουν όλες τις σημαντικές πτυχές του τουρισμού ως ενιαίου και διακριτού τομέα του οικονομικού συστήματος της χώρας. Ο ΔΛΤ συνθέτει έννοιες, ορισμούς, συνολικά μεγέθη και ταξινομήσεις σε αναλυτικούς πίνακες, σύμφωνα με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές προδιαγραφές των στατιστικών τουρισμού. Με αυτήν την προσέγγιση ο τουρισμός διασυνδέεται λειτουργικά με το εθνικό – λογιστικό σύστημα.

Αντικείμενο του έργου αποτελεί η ανάπτυξη και διαχείριση των πινάκων 1-7 του ΔΛΤ, ο οποίος θα προσφέρει τη βάση για την ανάπτυξη στατιστικών μέτρων εκτίμησης της απόδοσης του τουρισμού, της τουριστικής παραγωγικότητας και του ποσοτικού προσδιορισμού της άμεσης συμβολής του τουρισμού στην οικονομία, της κατανομής των επιδράσεων αυτού σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Ο σχεδιασμός των τεχνικών προδιαγραφών, η ανάπτυξη του υποστηρικτικού πληροφοριακού συστήματος της διαδικασίας κατάρτισης των αντίστοιχων πινάκων, η εκπαίδευση στελεχών και η επιχειρησιακή λειτουργία του συστήματος αποτελούν αντικείμενο του έργου.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 250.000 ευρώ (συμπεριλαμβανόμενου ΦΠΑ) και η δαπάνη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης 2014-2020. Καταληκτική ημερομηνία και ώρα υποβολής προσφορών ορίζεται η 1η Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 15:00.

Τεύχος 424

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ