Skip to main content
15 September 2022 06:48

Διαβουλεύσεις Ε.Ε. με Big Tech για το κόστος των τηλεπικοινωνιών

Του Στάθη Ασπιώτη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζεται για να ξεκινήσει διαβουλεύσεις σχετικά με το εάν οι αμερικανικοί τεχνολογικοί γίγαντες θα πρέπει να καλύψουν μέρος του κόστους των τηλεπικοινωνιακών δικτύων στην περιοχή, σύμφωνα με το Reuters. Πρόκειται για την πιο πρόσφατη κίνηση της Ε.Ε. προς την αντιμετώπιση των ισχυρισμών για άνισους όρους ανταγωνισμού.

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Thierry Breton, δήλωσε ότι η διαβούλευση θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2023. Εξάλλου, τον Μάιο, η Executive Vice-President της Ε.Ε., Margrethe Vestager, δήλωσε ότι είχε ξεκινήσει η εργασία σχετικά με το εάν και πώς οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει να συνεισφέρουν στα δίκτυα τηλεπικοινωνιών.

Εκτός από τη διερεύνηση εάν μεγάλα ονόματα, όπως η Google, το Facebook και η Amazon θα πρέπει να συνεισφέρουν στα δίκτυα των παρόχων, ο Breton δήλωσε ότι η διαβούλευση θα καλύψει επίσης πιθανή ρύθμιση του metaverse.

Η διαδικασία διαβούλευσης θα διαρκέσει έως και έξι μήνες, μετά τους οποίους η Ε.Ε. θα υποβάλει τυχόν προτάσεις.

Οι ευρωπαίοι πάροχοι έχουν καλέσει εδώ και καιρό τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας να συμβάλουν στην ανάπτυξη και λειτουργία των δικτύων τους.

Ο όμιλος τηλεπικοινωνιών ETNO δημοσίευσε πρόσφατα μια έκθεση αναφέροντας ότι οι Meta Platforms, η Alphabet, η Apple, η Amazon, η Microsoft και το Netflix αντιπροσωπεύουν πλέον το 56% της κίνησης σε σταθερά και κινητά δίκτυα, αλλά έχουν συμβάλει «λίγο ή καθόλου» στο κόστος ανάπτυξης.

Η E.Ε. εισάγει τον Νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA) και τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA) ως μέρος των προσπαθειών για τον περιορισμό των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών.

Τεύχος 130

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ