Skip to main content
14 February 2022 07:49

Δημοσιεύτηκε η Έκθεση Απειλών από την ESET Research

Η ESET Research δημοσιεύει την Έκθεση Απειλών για το 3ο τετράμηνο του 2021, ρίχνοντας φως στους πιο συχνούς εξωτερικούς φορείς επιθέσεων, στο γιατί παρατηρείται αύξηση των απειλών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και στην επικράτηση ορισμένων τύπων απειλών λόγω των διακυμάνσεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών των κρυπτονομισμάτων.

  • Η ευπάθεια του ProxyLogon ήταν ο δεύτερος πιο συχνός φορέας εξωτερικής επίθεσης στις στατιστικές της ESET για το 2021, αμέσως μετά τις επιθέσεις password guessing.
  • Οι πιθέσεις Log4j ήταν ο πέμπτος πιο συνηθισμένος φορέας εξωτερικής εισβολής το 2021 στα στατιστικά στοιχεία, γεγονός που δείχνει πόσο γρήγορα οι κυβερνοεγκληματίες εκμεταλλεύονται τις νεοεμφανιζόμενες ευπάθειες.
  • Επιχειρήσεις ομάδων APT, που δημοσιεύονται για πρώτη φορά: Ενημερώσεις σχετικά με τη δραστηριότητα της ομάδας κυβερνοκατασκοπείας OilRig, τις τελευταίες πληροφορίες σχετικά με την εκμετάλλευση ProxyShell in-the-wild και τις νέες εκστρατείες spearphishing της διαβόητης ομάδας κυβερνοκατασκοπείας Dukes.
  • Οι επιθέσεις πρωτοκόλλου απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας (RDP) κατέγραψαν ετήσια αύξηση 897% στις συνολικές προσπάθειες επίθεσης που αποκρούστηκαν.
  • Το Ransomware ξεπέρασε τις χειρότερες προσδοκίες, με επιθέσεις εναντίον κρίσιμων υποδομών, εξωφρενικές απαιτήσεις λύτρων και συναλλαγές bitcoin αξίας άνω των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας, η ESET παρατήρησε:

  • Aνησυχητική αύξηση στις ανιχνεύσεις κακόβουλου τραπεζικού λογισμικού για Android, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 428% το 2021 σε σύγκριση με το 2020.
  • Υπερδιπλασιασμό των απειλών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μέσω μηνυμάτων phising.
  • Επανεμφάνιση του trojan Emotet, που ήταν ανενεργό για το μεγαλύτερο μέρος του έτους.

Η Έκθεση Απειλών ESET αποκαλύπτει επίσης το FontOnLake, μια νέα οικογένεια κακόβουλου λογισμικού που στοχεύει το Linux, ένα προηγουμένως μη τεκμηριωμένο bootkit UEFI με την ονομασία ESPecter, το FamousSparrow, μια ομάδα κυβερνοκατασκοπείας που στοχεύει ξενοδοχεία, κυβερνήσεις και ιδιωτικές εταιρείες παγκοσμίως και πολλά άλλα.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την έκθεση εδώ.

Τεύχος 10

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ