Skip to main content
29 August 2022 06:45

ΔΕΣΦΑ υπό κυβερνοεπίθεση

Με ανακοίνωσή του μία εβδομάδα νωρίτερα (20, Αυγούστου), ο ΔΕΣΦΑ ενημερώνει ότι δέχθηκε κυβερνοεπίθεση σε μέρος της υποδομής πληροφορικής του από κυβερνοεγκληματίες που προσπάθησαν να έχουν παράνομη πρόσβαση σε ηλεκτρονικά αρχεία με επιβεβαιωμένη επίπτωση στη διαθεσιμότητα ορισμένων συστημάτων και πιθανή διαρροή αριθμού αρχείων και δεδομένων.

Την Τρίτη, 23 Αυγούστου, οι χάκερς ανήρτησαν στο dark web αρχεία άνω των 350GB – μισθολογικές καταστάσεις, οικονομικές αξιολογήσεις και συμφωνίες του ΔΕΣΦΑ. Η έρευνα για τα αρχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί συνεχίζεται, ώστε να διευκρινιστεί το εύρος της υποκλοπής.

Η πρώτη προτεραιότητα του ΔΕΣΦΑ ήταν η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του συστήματος φυσικού αερίου και των κρίσιμων υποδομών, όπως και έγινε. Η λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) συνεχίστηκε με αξιόπιστο τρόπο. Η διαχείριση του ΕΣΦΑ συνεχίζει να λειτουργεί ομαλά και ο ΔΕΣΦΑ συνεχίζει να προμηθεύει με φυσικό αέριο όλα τα σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας με ασφάλεια και επάρκεια.

Τα συστήματα που επηρεάστηκαν από την κυβερνοεπίθεση λειτουργούν ξανά σταδιακά, με τη συνεργασία πάντα των αρμόδιων αρχών και των εμπειρογνωμόνων.

Στο διάστημα που μεσολάβησε από την κυβερνοεπίθεση, δεν υπήρξε επικοινωνία ή διαπραγμάτευση με τους χάκερς. Η ομάδα των κυβερνοεγκληματίων φαίνεται ότι χρησιμοποιεί το Ragnar Locker ransomware, που είναι ο κύριος τρόπος επίθεσης σε κυβερνητικές υποδομές, υπηρεσίες, κυβερνητικά συστήματα και μεγάλες επιχειρήσεις παγκοσμίως.

Τεύχος 117

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ