Skip to main content
28 April 2023 06:49

Δήμαρχοι ελληνικών πόλεων στο Φόρουμ των Δελφών

Το πώς μπορούν να ενδυναμωθούν οι πόλεις «αγκαλιάζοντας» την καινοτομία και επενδύοντας στο ανθρώπινο κεφάλαιο, σε μια συζήτηση με τίτλο «Ματιά στο μέλλον» ανέπτυξαν δήμαρχοι δέκα πόλεων, στο 8o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 26-29 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων, κος Δημήτρης Παπαστεργίου, έκανε λόγο για μια «ανορθόδοξη θητεία, λόγω πανδημίας και ενεργειακής κρίσης», ενώ πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Δεν έχει νόημα καμία από τις πρωτοβουλίες για την καινοτομία, αν δεν πείσουμε τους πολίτες πως πραγματικά νοιαζόμαστε. Καινοτομία θα είναι να βρούμε τρόπο να πείσουμε τους νέους να ασχοληθούν».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Δελφών, κος Παναγιώτης Ταγκαλής, έκανε λόγο για στοίχημα που αφορά στην παροχή ίδιων δυνατοτήτων σε όλες τις δημοτικές ενότητες της περιοχής. «Έχουν γίνει βήματα στον περιορισμό των μετακινήσεων, λόγω της ψηφιακής εξυπηρέτησης και των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Το τουριστικό προϊόν μπορεί να εκτοξευθεί», παρατήρησε.

Ο Δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας, κος Γιώργος Γεωργιόπουλος, μίλησε για την πόλη του ως ένα αποθετήριο διαχρονικών αξιών. «Αυτές οι αξίες στο πέρασμα του χρόνου δεν αλλάζουν τον σκληρό τους πυρήνα. Η συνάντηση των πόλεων εδώ, στους Δελφούς, είναι ένα αίτημα για αλληλεγγύη των λαών. Η χώρα δεν έχει αξιοποιήσει το brand name της Αρχαίας Ολυμπίας. Για πρώτη φορά πέρσι, η πόλη μας ήρθε σε επαφή με τις νέες τεχνολογίες. Αξιοποιήσαμε την περίοδο της πανδημίας για ανάπτυξη» ανέφερε. Πρόσθεσε δε, ότι «τρέχουν» δύο χρηματοδοτικά εργαλεία ολιστικής ανάπτυξης.

Ο Δήμαρχος Χανίων, κος Παναγιώτης Σημανδηράκης, έκανε γνωστό ότι στην πόλη δεκαεννέα διαδικασίες ολοκληρώνονται ήδη με ψηφιακό τρόπο. «Περίπου 60.000 αυτοματοποιημένες συναλλαγές έχουν πραγματοποιηθεί. Αλλάξαμε όλες τις πλατφόρμες επικοινωνίας με τους πολίτες. Αλλάξαμε τα συστήματα στάθμευσης. Περάσαμε σε ένα πλήρως αυτοματοποιημένο μοντέλο, με 2.000 χρήστες σε καθημερινή βάση. Ψηφιοποιήσαμε όλο το υλικό που έχει στη διάθεσή της η δημοτική μας βιβλιοθήκη και ο πολιτιστικός μας φορέας» είπε, ενώ πρόσθεσε: «Στην πόλη έχουμε μια αναπτυξιακή έκρηξη. Η πολεοδομία Χανίων είναι η τρίτη στον αριθμό αδειών. Έχει ήδη προχωρήσει η ανακατασκευή του αεροδρομίου Χανίων. Υπάρχει το μεγάλο ζήτημα του ΒΟΑΚ. Για όλη την Κρήτη, το έργο αυτό είναι το μεγαλύτερο μέλημά μας». Πρότεινε δε να επιβληθεί μια μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση, κάτι το οποίο «θα την απελευθερώσει».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Πρέβεζας, κος Νίκος Γεωργάκος, εστίασε στην εκπαίδευση των δημοτών, προς αξιοποίηση καινοτόμων πρακτικών. «Μέσα την πανδημία μετατρέψαμε την κρίση σε ευκαιρία. Εισαγάγαμε τη διαφορετικότητα με τα μηνύματα υπέρ του εμβολιασμού προς τους δημότες. Προσελκύσαμε όσο γινόταν περισσότερους τουρίστες. Η Πρέβεζα κατάφερε να προβληθεί με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Η κουλτούρα της καινοτομίας πρέπει να περάσει μέσα από την εκπαίδευση», σημείωσε.

Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, κος Γιάννης Ζαμπούκης, παίρνοντας τον λόγο τόνισε, μεταξύ άλλων: «Ξεκινήσαμε το 2019 αξιοποιώντας καινοτομίες για το πάρκινγκ και τη δημοτική συγκοινωνία, προωθώντας και τη χρήση ποδηλάτων. Θεσμοθετήσαμε στον ελληνικό ΚΟΚ τις θέσεις πάρκινγκ για εγκύους. Πολλές είναι και οι εφαρμογές, σχετιζόμενες με την ανακύκλωση, τη διαχείριση των απορριμμάτων, τον πολιτισμό».

Ο Δήμαρχος Σπάρτης, κος Πέτρος Δούκας, ανέφερε ότι η ψηφιοποίηση στην πόλη προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, ενώ πρόσθεσε: «Φέρνουμε και την τεχνολογία στους δημότες. Μαζί με την αμερικανική πρεσβεία κάνουμε σεμινάρια με θέματα Animation, Blockchain κ.λπ. Με το ίδρυμα Νιάρχος τρέχουμε το πρόγραμμα Θερμοκοιτίδας Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης. Ανοίγουμε μετά από 30 χρόνια αχρηστίας το αεροδρόμιο για drones. Έχουμε μιλήσει ήδη με τον πρόεδρο της NASA Australia. Η ανάπτυξη θα έρθει από αγροτικές καινοτομίες, γιατί είμαστε αγροτική περιοχή. Επενδύουμε σε αυτά που μπορούν να δώσουν θέσεις εργασίας στα νέα παιδιά, ώστε να μην ξενιτεύονται».

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κος Κωνσταντίνος Ζέρβας, τόνισε ότι οι επενδύσεις πρέπει να αποσκοπούν σε θέσεις εργασίας. «Τουλάχιστον 3.000 υψηλής εξειδίκευσης νέοι επιστήμονες έχουν «δημιουργηθεί». Στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει άνεργος πολιτικός μηχανικός». Για τα έργα που έχουν υλοποιηθεί, σημείωσε: «Αναβαθμίσαμε εμπορικούς δρόμους στις παρυφές της πόλης. Είναι σημαντικό να γίνει αποκέντρωση».

Η παρακολούθηση του Φόρουμ online είναι ελεύθερη, με εγγραφή εδώ.

Τεύχος 274

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ