Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
LATEST
Γιατί διακόπτεται η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ εν μέσω απογείωσης των τιμών;
Της Βασιλικής Χονδροδήμου
Με την παύση των ερευνών για υδρογονάνθρακες, τη βιαστική απόφαση για απολιγνιτοποίηση, που τώρα αναγκάζει τη ΔΕΗ να λειτουργήσει τις λιγνιτικές μονάδες της, χωρίς να διαθέτει επαρκείς ποσότητες λιγνίτη και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση χτυπάει κόκκινο
Το 10% του Νικελίου που χρησιμοποιείται και για την παραγωγή μπαταριών προέρχεται από τη Ρωσία, και τώρα με τις κυρώσεις που της επιβάλλονται από τη Δύση, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την επάρκειά του.
Γι’ αυτό, η τιμή του εκτινάχθηκε πρόσκαιρα, σημειώνοντας άνοδο έως και 250% μέσα σε δύο ημέρες. Το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου λοιπόν ανέστειλε τη διαπραγμάτευση του συμβολαίου του για το Νικέλιο, γεγονός που μας κάνει να αναρωτηθούμε γιατί η ελληνική κυβέρνηση επιμένει τόσο πολύ να πουλήσει βιαστικά τη ΛΑΡΚΟ, τη στιγμή που η εξόρυξη και επεξεργασία Νικελίου θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικούς πόρους.
Η ΛΑΡΚΟ είναι μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες παραγωγής Σιδηρονικελίου στην Ευρώπη, και πρόκειται να δοθεί σε ιδιώτες, στο πλαίσιο των παράλληλων διαγωνισμών πώλησης των περιουσιακών στοιχείων της μεταλλουργίας από το ΤΑΙΠΕΔ και τον ειδικό διαχειριστή.
Παρακολουθώντας τις εξελίξεις αυτές, το σωματείο των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ με ανακοίνωσή του επισήμαινε ότι η ΛΑΡΚΟ έχει δυνατότητα να παραγάγει 60 τόνους Νικελίου την ημέρα, δηλαδή 1.800.000 δολάρια ανά ημέρα, κάτι που σημαίνει 650.000.000 δολάρια τον χρόνο, ενώ αν διπλασιαστούν οι τιμές η παραγωγή θα ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται η άρνηση της κυβέρνησης να δώσει τα απαραίτητα στοιχεία που είναι υποχρεωμένη για να τεκμηριώσει την πρότασή της.
Το σωματείο των εργαζομένων αναφέρει ότι στις διαβουλεύσεις αυτές, το ΤΑΙΠΕΔ και η ειδική διαχείριση προτείνουν:
- Αποζημιώσεις με τα χρήματα των περικοπών (μισθών, δώρων, επιδομάτων) στα δύο χρόνια εκκαθάρισης, συνολικού ύψους 21 εκατ. ευρώ.
- Να φύγουν από τη ΛΑΡΚΟ και από τις εταιρικές κατοικίες οι εργαζόμενοι άνω των 55 ετών.
- Οι κάτω των 55 να επαναπροσληφθούν με τρίμηνες συμβάσεις σε εταιρεία υπεύθυνη για τη διακοπή λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, με ανανεώσεις συμβάσεων ανά μήνα.
Ενώ λοιπόν οι αναλυτές κάνουν λόγο για τη δεύτερη χειρότερη κρίση μετά την κρίση του Κασσίτερου, το κράτος προχωρά το σχέδιο πώλησης της ΛΑΡΚΟ που έλεγχε το 7% της ευρωπαϊκής αγοράς στην πώληση Νικελίου και το 2-3% σε παγκόσμιο επίπεδο.