Skip to main content
7 March 2024 07:57

Γιατί «έπεσαν» Facebook και Instagram

Οι πλατφόρμες της Meta, συμπεριλαμβανομένων του Facebook και του Instagram, αντιμετώπισαν προβλήματα για χιλιάδες χρήστες την Τρίτη, 5 Μαρτίου, λόγω «τεχνικού προβλήματος», όπως ανέφερε η εταιρεία. Το πρόβλημα διασύνδεσης των χρηστών επιλύθηκε περίπου εντός δύο ωρών.

Τουλάχιστον 500.000 χρήστες του Facebook ανέφεραν προβλήματα σχετικά με την είσοδο ή την πρόσβασή τους στον ιστότοπο μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης, όπως ανέφερε ο μετρητής Downdetector. Περίπου 50.000 αναφορές διακοπής είχαν εκδοθεί για το Instagram και άλλες 10.000 για το Facebook Messenger, αν και ο αριθμός των αναφορών είχε ήδη αρχίσει να μειώνεται μέσα σε μία ώρα από την έναρξη του προβλήματος.

Ορισμένοι χρήστες διαπίστωσαν ότι είχαν αποσυνδεθεί από τους λογαριασμούς τους στο Facebook. Άλλοι έλαβαν ειδοποιήσεις στο Instagram που έλεγαν ότι «κάτι πήγε στραβά» και δεν μπορούσαν να φορτώσουν τα feeds τους.

Η σελίδα κατάστασης της Meta την Τρίτη πρόβαλλε ένδειξη για «σημαντικές διακοπές» που επηρέαζαν την είσοδο στο Facebook, καθώς και άλλους τομείς της πλατφόρμας.

Ο εκπρόσωπος της Meta, Andy Stone, δήλωσε σε μια ανάρτηση στο X την Τρίτη: «Είμαστε ενήμεροι ότι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσβαση στις υπηρεσίες μας. Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό τώρα».

Περίπου μιάμιση ώρα μετά την έναρξη των αναφορών για διακοπές, λιγότεροι από 80.000 άνθρωποι ανέφεραν προβλήματα με το Facebook, σύμφωνα με τον ανιχνευτή Downdetector. Οι αναφορές για το Instagram και το Messenger είχαν μειωθεί επίσης αισθητά. Ο Downdetector μετρά μόνο τους χρήστες που αναφέρουν προβλήματα, οπότε ο πραγματικός αριθμός των επηρεαζόμενων χρηστών είναι πιθανόν να είναι υψηλότερος.

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Τρίτης, η Meta ανακοίνωσε ότι είχε επιλύσει το πρόβλημα. «Νωρίτερα σήμερα, ένα τεχνικό πρόβλημα προκάλεσε δυσκολίες στην πρόσβαση σε ορισμένες από τις υπηρεσίες μας», δήλωσε ο Stone στο X. «Επιλύσαμε το πρόβλημα όσο το δυνατόν γρηγορότερα για όλους όσοι επηρεάστηκαν και ζητάμε συγγνώμη για την αναστάτωση».

Οι μεγάλες διακοπές πλατφόρμας συμβαίνουν σχετικά σπάνια, αλλά συνήθως οφείλονται σε κάτι ανώδυνο, όπως πρόβλημα με μια ενημέρωση λογισμικού. Το Facebook, το Instagram και το WhatsApp είχαν πέσει για σχεδόν έξι ώρες το 2021, μια διακοπή που η εταιρεία διαβεβαίωσε τους χρήστες ότι δεν οφειλόταν σε κακόβουλη δραστηριότητα.

Τεύχος 464

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ