Skip to main content
7 February 2024 07:58

Αύξηση των dating scams

Της Ελένης Μιχαηλίδου

Τα θύματα των dating scams αυξήθηκαν κατά 22% το 2023, σε σύγκριση με το 2022, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Lloyds Bank. Το μέσο ποσό που χάθηκε ανά περιστατικό ήταν 6.937 λίρες Αγγλίας (8.847 δολάρια) πέρυσι, ενώ το 2022 η μέση απώλεια ήταν 8.237 λίρες Αγγλίας (10.505 δολάρια).

Οι «ρομαντικές» απάτες έχουν λάβει μεγάλη έκταση τα τελευταία χρόνια, με τους επιτιθέμενους να αξιοποιούν ψεύτικα προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις εφαρμογές on-line dating για να προσελκύσουν τα θύματά τους. Χρησιμοποιούνται επίσης συνήθως ως πύλη εισόδου σε άλλους τύπους απάτης και κακόβουλης δραστηριότητας στον κυβερνοχώρο. Τον Δεκέμβριο του 2023, η Chainalysis διαπίστωσε ότι οι επιτιθέμενοι συχνά οικοδομούν «σχέσεις» με τα θύματα χρησιμοποιώντας τεχνικές «ρομαντικής» απάτης.

Η έκθεση των Lloyds σημειώνει ότι οι απατεώνες σχέσεων είναι συχνά πολύ εξελιγμένοι, αφιερώνοντας χρόνο στο να χτίσουν μια σχέση εμπιστοσύνης με τα θύματά τους στο διαδίκτυο. Τα προφίλ τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις ιστοσελίδες γνωριμιών δημιουργούνται προσεκτικά, συχνά χρησιμοποιώντας ψεύτικες φωτογραφίες και πληροφορίες.

Οι απατεώνες θα προβάλλουν πολλές δικαιολογίες για να μην συναντηθούν από κοντά ή να μην δείξουν το πρόσωπό τους σε βιντεοκλήσεις. Η Lloyds δήλωσε ότι οι συνήθεις δικαιολογίες περιλαμβάνουν την εργασία στις ένοπλες δυνάμεις ή σε διεθνή βοήθεια και φιλανθρωπικό έργο. Αφού οικοδομήσουν εμπιστοσύνη με το θύμα, θα ζητήσουν χρήματα επικαλούμενοι λόγους όπως οικογενειακά ζητήματα ή ιατρικούς λογαριασμούς. Συχνά αρχίζουν να ζητούν μικρά ποσά και τα αυξάνουν με την πάροδο του χρόνου.

Τα νέα δεδομένα διαπίστωσαν ότι οι άνδρες ήταν ελαφρώς πιο πιθανό να πέσουν θύματα «ρομαντικής» απάτης, αποτελώντας το 52% των περιστατικών. Ωστόσο, όταν οι γυναίκες πέφτουν θύματα, αναφέρουν σημαντικά υψηλότερες μέσες απώλειες από τους άνδρες – 9.083 λίρες (11.589 δολάρια) σε σύγκριση με 5.145 λίρες (6.564 δολάρια). Οι άνθρωποι ηλικίας 55 έως 64 ετών ήταν πιο πιθανό να πέσουν θύμα εξαπάτησης από απατεώνες ρομαντικών σχέσεων και ο αριθμός των περιπτώσεων σε αυτή την ηλικιακή ομάδα αυξήθηκε κατά 49% σε σύγκριση με το 2022.

Τεύχος 443

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ