Skip to main content
18 May 2023 06:52

Αυστηρότεροι κανόνες κανόνων για την A.I. από την Ε.Ε.

Της Αφροδίτης Μπαλίδου

Οι νομοθέτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με ένα σύνολο αυστηρών κανόνων για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην Ε.Ε., προκειμένου να «χαλιναγωγήσουν» τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και να διασφαλίσουν τη διαφάνεια και την ασφάλεια.

Οι ευρωβουλευτές υπερψήφισαν την προηγούμενη Πέμπτη την προτεινόμενη Πράξη για την AI, η οποία θα απαγορεύει τα συστήματα βιομετρικής ταυτοποίησης και βιομετρικής κατηγοριοποίησης σε δημόσιους χώρους χαρακτηρίζοντάς τα ως επικίνδυνα και παρεμβατικά.

Ο συνεισηγητής του EuroParl από τη Ρουμανία, Dragos Tudorache, σχολίασε: «Δεδομένου του βαθύτατου μετασχηματιστικού αντίκτυπου που θα έχει η Τεχνητή Νοημοσύνη στις κοινωνίες και τις οικονομίες μας, ο νόμος για την AI είναι πιθανότατα το πιο σημαντικό νομοθετικό έργο αυτής της εντολής. Είναι η πρώτη νομοθεσία αυτού του είδους παγκοσμίως, γεγονός που σημαίνει ότι η Ε.Ε. μπορεί να πρωτοστατήσει στην προσπάθεια να καταστεί η τεχνητή νοημοσύνη ανθρωποκεντρική, αξιόπιστη και ασφαλής».

Ο νόμος θα ταξινομήσει τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης υψηλού κινδύνου και θα απαιτήσει μεγαλύτερη διαφάνεια σε ορισμένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT. Οι Ευρωπαίοι νομοθέτες στοχεύουν στην ενίσχυση της ασφαλούς, βιώσιμης και αμερόληπτης AI, προωθώντας ρυθμιστικά sandboxes και τη δυνατότητα των πολιτών να υποβάλλουν καταγγελίες σχετικά με τα συστήματα AI και να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους.

Το επόμενο βήμα των διαπραγματεύσεων σχετικά με τον νόμο για την τεχνητή νοημοσύνη θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2023.

Τεύχος 287

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ