Skip to main content
29 November 2022 07:48

Ασφαλείς online αγορές με τη βοήθεια της WatchGuard

Η ομάδα του WatchGuard Threat Lab συμβουλεύει τους καταναλωτές, ώστε να μπορούν να αναγνωρίζουν και να αποφεύγουν τις κακόβουλες απάτες (απάτες παράδοσης πακέτων, εικονικές παραγγελίες, απάτες με δωροκάρτες, πλασματικές φιλανθρωπικές οργανώσεις, ψεύτικοι ιστότοποι, phising κ.ά.):

Προσοχή στους ύποπτους συνδέσμους: Αν π.χ. το μήνυμα προέρχεται από την Amazon, θα πρέπει να βλέπετε το amazon.com στην προεπισκόπηση του πεδίου, και όχι κάποια αναγραμματισμένη παραλλαγή του. Καλύτερα αποφύγετε να κάνετε κλικ στον σύνδεσμο του μηνύματος και να επισκεφθείτε το ηλεκτρονικό κατάστημα με μη αυτόματο τρόπο. Ένα επιπλέον διαπιστευτήριο για την ασφάλεια ενός ιστότοπου είναι Το «λουκέτο» στην επάνω αριστερή γωνία του προγράμματος πλοήγησης, αποτελεί επιπλέον διαπιστευτήριο για την ασφάλεια ενός ιστότοπου. Αν ένας ιστότοπος δεν το έχει, καθίσταται αυτομάτως ως επικίνδυνος.

Χρήση εναλλακτικών μεθόδων πληρωμής στο διαδίκτυο: Υπηρεσίες όπως το Apple Pay ή το PayPal για τις πληρωμές, οι οποίες επιτρέπουν ασφαλείς συναλλαγές μεταξύ αγοραστών και πωλητών, είναι προτιμότερες καθώς αφαιρούν τα πραγματικά στοιχεία των οικονομικών λογαριασμών των καταναλωτών από τις ηλεκτρονικές πληρωμές. Η απόκτηση μιας προσωρινής πιστωτικής κάρτας για την πραγματοποίηση online αγορών αποτελεί επίσης ασφαλή επιλογή.

Διαχειριστές κωδικών πρόσβασης: Εάν χρησιμοποιείτε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης, η κλοπή διαπιστευτηρίων έχει μικρότερο αντίκτυπο, επειδή δεν χρησιμοποιείται ο ίδιος κωδικός πρόσβασης για όλους τους λογαριασμούς σας.

Ενεργοποίηση του ελέγχου ταυτότητας πολλαπλών ή δύο παραγόντων (MFA/2FA), όπου υποστηρίζεται: Πρόκειται για τον καλύτερο τρόπο προστασίας από την κλοπή διαπιστευτηρίων και σώζει ακόμη και αν ένας εισβολέας αποκτήσει τον κωδικό πρόσβασης ενός λογαριασμού.

Προσοχή στην κακόβουλη διαφήμιση: Ορισμένες φορές οι απατεώνες χρησιμοποιούν εντελώς νόμιμες διαφημιστικές υπηρεσίες και πλαίσια για να παρασύρουν τους καταναλωτές σε κακόβουλους ή απατηλούς συνδέσμους. Παραμείνετε επιφυλακτικοί απέναντι σε πολλά υποσχόμενα διαφημίσεις και προσπαθήστε να παραμείνετε σε προμηθευτές που γνωρίζετε.

Εν κατακλείδι, ένα μεγάλο μέρος της πιο αποτελεσματικής άμυνας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο έγκειται στο να είναι κανείς επιφυλακτικός, αμφισβητεί και να επαληθεύει καθετί προτού το εμπιστευτεί.

Τεύχος 182

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ