Skip to main content
22 September 2022 06:43

Ανακοινώθηκαν τα μέτρα ενεργειακής στήριξης

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης για τον μήνα Οκτώβριο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε, ο κος Σκρέκας δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε, έστω και καθυστερημένα, να αναλάβει πρωτοβουλίες κοινής αντιμετώπισης του προβλήματος (της ενεργειακής κρίσης) χωρίς απτά αποτελέσματα ως τώρα».

Οι στόχοι που έχει θέσει η κυβέρνηση για το επόμενο διάστημα είναι να συνεχιστεί η στήριξη των πολιτών, εξασφαλίζοντας προσιτές τιμές ενέργειας για τα νοικοκυριά, να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για να υπάρχει ενεργειακή επάρκεια όλο τον χειμώνα και ενισχυθεί η προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας.

Συγκεκριμένα, από την 1η Οκτωβρίου θεσπίζεται ένα νέο μοντέλο κλιμακωτής επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος:

Για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος ως 35KVa, η επιδότηση για τις πρώτες 2.000KWh τον μήνα Οκτώβριο ανέρχεται στα 398 €/ΜWh. Απορροφάται δηλαδή το 80% της αύξησης.

Για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35KVa που ξεπερνούν τις 2.000KWh, αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέση και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 230€/MWh.

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον Οκτώβριο, ανέρχεται στα 1,1 δισ. ευρώ. Από αυτά, το 1 δισ. ευρώ προέρχεται από την ανάκτηση των υπερεσόδων των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής και των εσόδων από δημοπρασίες ρύπων και τα 100 εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η επιδότηση του Φυσικού Αερίου από την Κυβέρνηση σε όλους τους Εμπορικούς Καταναλωτές και στη Βιομηχανία ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων, για τον Οκτώβριο, θα φτάσει στα 40 € ανά θερμική MWh.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι εισάγεται τέλος ύψους 10 ευρώ ανά θερμική MWh που θα επιβληθεί στις εταιρείες Ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του Φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Τα έσοδα από το ειδικό τέλος θα κατευθύνονται στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης και θα έχουν ως στόχο την υποστήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την υποστήριξη επενδύσεων σε εναλλακτικά καύσιμα και την υποστήριξη τροποποιήσεων και επεκτάσεων υποδομής του συστήματος φυσικού αερίου που είναι απαραίτητες για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου και την ενίσχυση της δυνατότητας εισαγωγών από άλλες πηγές.

Τεύχος 135

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ