Skip to main content
28 November 2022 07:54

Αμνηστία σε λογαριασμούς του Twitter που είχαν ανασταλεί

Του Χάρη Ματθαίου

Ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter, Elon Musk, ανακοίνωσε την επανενεργοποίηση λογαριασμών στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που είχαν τεθεί σε αναστολή. Οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας του διαδικτύου προβλέπουν ότι η απόφαση αυτή θα προκαλέσει αύξηση της παρενόχλησης, της ρητορικής μίσους και της παραπληροφόρησης.

Η ανακοίνωση του δισεκατομμυριούχου ήρθε αφού πρώτα πραγματοποίησε μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό του, ζητώντας από τους χρήστες της πλατφόρμας να ψηφίσουν εάν συμφωνούν με την αποκατάσταση λογαριασμών που έχουν τεθεί σε αναστολή, με την προϋπόθεση «να μην έχουν παραβιάσει τον νόμο ή να μην έχουν εμπλακεί σε ακραία μηνύματα spam». Οι χρήστες ψήφισαν ναι σε ποσοστό 72% και ο Musk δήλωσε ότι η αμνηστία ξεκινάει την επόμενη εβδομάδα. Θυμίζουμε ότι ο ιδιοκτήτης του Twitter είχε πραγματοποιήσει μια παρόμοια δημοσκόπηση το περασμένο Σαββατοκύριακο, προτού επαναφέρει τον λογαριασμό του πρώην προέδρου Donald Trump, ο οποίος είχε απενεργοποιηθεί από την πλατφόρμα επειδή ενθάρρυνε την εξέγερση του Καπιτωλίου στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Στις 28 Οκτωβρίου, την επομένη που ανέλαβε τον έλεγχο της πλατφόρμας, ο Musk είχε ανακοινώσει ότι δεν θα αποκατασταθούν λογαριασμοί που βρίσκονται σε αναστολή, έως ότου το Twitter σχηματίσει ένα «συμβούλιο εποπτείας περιεχομένου» με διαφορετικές απόψεις που θα εξετάζει τις υποθέσεις. Δικαιολογώντας τώρα αυτή την αλλαγή της στάσης του, μεταθέτει την ευθύνη σε «έναν μεγάλο συνασπισμό ομάδων πολιτικών – κοινωνικών ακτιβιστών» που στην πορεία «παραβίασαν τη συμφωνία» προτρέποντας τους διαφημιστές να αποχωρήσουν προσωρινά από την επιχείρηση του Twitter.

Τεύχος 181

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ