Skip to main content
20 February 2024 07:47

Αλματώδη κέρδη για την Τράπεζα Κύπρου

Κέρδη μετά φόρων ύψους 487 εκατ. ευρώ (σε σύγκριση με 57 εκατ. το προηγούμενο έτος) κατέγραψε η Τράπεζα Κύπρου το 2023, σύμφωνα με την ανακοίνωση των στοιχείων των μεγεθών της για το σύνολο του έτους.

Τα βασικά κέρδη ανά μετοχή που αναλογούν στους ιδιοκτήτες της εταιρείας ύψους 1,09 ευρώ για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2023, όπως σημειώνει η Τράπεζα, ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν στα 792 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 114% σε ετήσια βάση.

Ο κος Πανίκος Νικολάου, Διευθύνων Σύμβουλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου, δήλωσε σχετικά: «Το 2023 θεωρείται μια χρονιά ορόσημο για το Συγκρότημα, αντιπροσωπεύοντας την έναρξη μιας νέας εποχής όπου το Συγκρότημα είναι ισχυρό και με ικανοποιητική κεφαλαιακή επάρκεια. Κατά το έτος 2023 έχουμε επιτύχει ισχυρά οικονομικά και λειτουργικά αποτελέσματα. Έχουμε καταγράψει κέρδη μετά τη φορολογία ύψους 487 εκατ. ευρώ, επωφελούμενοι από την έντονη αύξηση των επιτοκίων και την υψηλή μας ρευστότητα, ενώ παράλληλα διατηρήσαμε τη βάση κόστους υπό έλεγχο παρά τις πληθωριστικές πιέσεις και την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου ισχυρή. Το επιχειρηματικό μας μοντέλο είναι διαφοροποιημένο, όπως αποδεικνύεται από τα μη επιτοκιακά μας έσοδα που συμβάλλουν σημαντικά στην κερδοφορία τού Συγκροτήματος και καλύπτουν σχεδόν 90% των συνολικών λειτουργικών εξόδων.

Συνολικά, έχουμε επιτύχει Απόδοση Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων (ROTE) ύψους 24.8%, ξεπερνώντας σημαντικά τους στόχους που θέσαμε για το 2023. Η επίδοση αυτή επιτάχυνε τη δημιουργία κεφαλαίων, με οργανική δημιουργία κεφαλαίων ύψους περίπου 480 μ.β. Ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) ανήλθε σε 18.7% στις 31 Δεκεμβρίου 2023 πριν την αφαίρεση της σχετικής πρόβλεψης για μέρισμα. Ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1), υπολογισμένος για εποπτικούς σκοπούς και συμπεριλαμβανομένης πρόβλεψης για μέρισμα στο υψηλότερο ποσοστό (payout ratio1) της πολιτικής μερισμάτων του Συγκροτήματος, ανήλθε σε 16.5%. H ενσώματη λογιστική αξία βελτιώθηκε κατά 24% σε ετήσια βάση σε 4.93 ευρώ ανά μετοχή, αντανακλώντας την επιτάχυνση της δημιουργίας αξίας για τους μετόχους».

Τεύχος 452

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ