Skip to main content
29 November 2022 07:43

«Έξυπνα» τούνελ με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης στην Ολυμπία Οδό

Του Χάρη Ματθαίου

Ένα πρωτοποριακό σύστημα Smart Tunnel μπαίνει σε εφαρμογή στις σήραγγες της Ολυμπίας Οδού. Παρέχει δυνατότητα για απομακρυσμένο έλεγχο κάθε σήραγγας σε πραγματικό χρόνο, με σκοπό να βελτιώσει τις μετακινήσεις και να συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος. Προσφέρει μία καινοτόμο μέθοδο για τη συντήρηση της υποδομής, καθώς τυχόν βλάβες εντοπίζονται έγκαιρα, ώστε η αποκατάστασή τους να πραγματοποιείται πιο γρήγορα, επιτυγχάνοντας έτσι τη μέγιστη ασφάλεια για τους εργαζομένους και τους διερχόμενους οδηγούς.

Το σύστημα Smart Tunnel περιλαμβάνει ένα πλήρως αυτόνομο και εξοπλισμένο δίκτυο συλλογής δεδομένων από αισθητήρες που παρακολουθούν 24/7 επιλεγμένα κρίσιμα εξαρτήματα των σηράγγων, όπως γεννήτριες, μπαταρίες UPS, μετασχηματιστές, αντλίες νερού, ανεμιστήρες και άλλα στοιχεία, παρέχοντας λεπτομερείς μετρήσεις για θερμοκρασία, κραδασμούς, κατανάλωση ισχύος κ.λπ. Χρησιμοποιεί, επίσης, αισθητήρες περιβάλλοντος που μετρούν ανά πάσα στιγμή τη θερμοκρασία, την υγρασία της ατμόσφαιρας και την ποιότητα του αέρα. Όλα τα δεδομένα συλλέγονται σε κόμβους που τα μεταφέρουν σε μια ειδική πλατφόρμα cloud IoT, όπου με χρήση αλγόριθμων τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης γίνεται επεξεργασία τους για την εξαγωγή χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν την κατάσταση του εξοπλισμού. Κάθε εξάρτημα παρακολουθείται από απόσταση και τυχόν προβλήματα εντοπίζονται προτού γίνουν εμφανή, κάνοντας εφικτή την επιμέρους συντήρησή τους. Έτσι, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι και εξασφαλίζεται σωστότερη συντήρηση του εξοπλισμού των σηράγγων, με αποτέλεσμα την αύξηση του κύκλου ζωής του.

Η εταιρεία έχει στόχο να μηδενίσει το ενεργειακό αποτύπωμα μέχρι το 2025 και στο πλαίσιο αυτό έχει προχωρήσει στην αντικατάσταση των συμβατικών φωτιστικών με νέα φωτιστικά τεχνολογίας LED σε 17 σήραγγες του αυτοκινητόδρομου. Σε εξέλιξη βρίσκεται τώρα το επόμενο βήμα της, που είναι η αλλαγή φωτιστικών σε LED στα ανοιχτά τμήματα του αυτοκινητόδρομου.

Τεύχος 182

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ