Skip to main content
24 November 2022 07:52

Ένα βήμα πιο κοντά τα ιπτάμενα taxi

Προς επαλήθευση τείνουν οι εκτιμήσεις των προηγούμενων ετών που ήθελαν τους ανθρώπους να μεταφέρονται μέσω αεροταξί περί το 2030. Συγκεκριμένα, οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές εναέριας κυκλοφορίας προχώρησαν στη δημοσίευση κανόνων σχετικά με την επίσημη προσθήκη μηχανών, που συνδυάζουν χαρακτηριστικά ελικοπτέρων και αεροπλάνων, σε αερομεταφερούμενα taxi.

Η διάταξη αυτή, έρχεται να «κουμπώσει» σε μια περίοδο στην οποία μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες αυξάνουν τις επενδύσεις τους στις νέες τεχνολογίες που αναμένεται να αξιοποιηθούν για την αερομεταφορά ανθρώπων/προϊόντων στο μέλλον. Επίσης, μεγάλες αεροπορικές εταιρείες προχωρούν ήδη σε παραγγελίες οχημάτων για αυτή τη χρήση.

Ο νέος τύπος αεροσκάφους, που κυρίαρχα θα χρησιμοποιηθεί για την αερομεταφορά ανθρώπων, είναι ένα ηλεκτρικό αεροσκάφος κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (eVTOL), το οποίο μπορεί να πετάξει και να προσγειωθεί χωρίς να απαιτείται να απογειωθεί ή να προσγειωθεί σε διάδρομο. Ταυτόχρονα όμως, δύναται να διανύει μεγάλες αποστάσεις σαν «συμβατικό» αεροπλάνο, ενώ χάρη στους ηλεκτρικούς κινητήρες που διαθέτει μειώνει την ηχορύπανση και τη ρύπανση του περιβάλλοντος.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA), η οποία δέχεται από καιρό πιέσεις να αποσαφηνίσει τους κανονισμούς για τις πτήσεις των αεροταξί, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αποσαφηνίζει τον ορισμό της για όσες μηχανές αεροπλάνων και ελικοπτέρων θεωρεί ότι προστίθενται στη λίστα των μηχανών που δύναται να χρησιμοποιηθούν σε ιπτάμενα ταξί.

Ακόμα, η υπηρεσία δεσμεύτηκε ότι θα δημοσιεύσει προτεινόμενους κανόνες για τη λειτουργία τέτοιων αεροσκαφών το καλοκαίρι του 2023. Στην Ευρώπη πάντως, εικάζεται πως τα πρώτα ιπτάμενα ταξί θα απογειωθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι.

Τεύχος 179

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ