Skip to main content
17 April 2024 04:41

Ένας κόσμος χωρίς μετρητά από την Nexi Ελλάδος

Με αφορμή το Delphi Economic Forum IX, που πραγματοποιήθηκε στις 10-13 Απριλίου στους Δελφούς, ακολουθούν οι τοποθετήσεις του κου Eugenio Tornaghi, CEO της Nexi Ελλάδος και του κου Νίκου Παπαδόγλου, Chief Commercial Officer τη Nexi Ελλάδος, σχετικά με τη μετάβαση σε έναν κόσμο χωρίς μετρητά. Οι κοι Tornaghi και Παπαδόγλου μέσα από τη συμμετοχή τους στο fire chat discussion με τίτλο Cashless Economy: Can Europe Achieve that Target? και στο panel με τίτλο Keeping pace with rapid innovation in the payments landscape αντίστοιχα, ανέλυσαν διεξοδικά τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος ο κλάδος του PayTech σε Ελλάδα και Ευρώπη, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο συμβάλλει η τεχνολογία στην προσπάθεια για ψηφιοποίηση των συναλλαγών και, εν τέλει, της οικονομίας. Αναλυτικότερα, ο κος Tornaghi ανέφερε:

• Σχετικά με το πώς ορίζεται «μια κοινωνία χωρίς μετρητά», υπάρχουν δύο περιπτώσεις: η πρώτη αφορά σε μια κοινωνία όπου τα μετρητά δεν είναι απαραίτητα για οποιαδήποτε συναλλαγή – η δεύτερη, σε μια κοινωνία όπου η χρήση μετρητών είναι ελάχιστη (π.χ. Δανία, με λιγότερο από το 12% των συναλλαγών να αφορά πληρωμές με μετρητά και Σουηδία αντίστοιχα, με το ποσοστό να ανέρχεται στο 2%).

• Σχετικά με χώρες, όπως η Ελλάδα ή η Ιταλία, οι μικρές επιχειρήσεις σίγουρα μπορούν να προσαρμοστούν σε αυτή τη μετάβαση, μέσα από λύσεις που απευθύνονται στις ανάγκες τους – όπως είναι, για παράδειγμα, το soft-POS, που αποτελεί μια οικονομική και αποτελεσματική λύση που διευκολύνει τις ψηφιακές συναλλαγές των ΜμΕ, μετατρέποντας, στην ουσία, το κινητό τους σε POS.

• Για να γίνουμε μελλοντικά μια κοινωνία χωρίς μετρητά θα πρέπει πιθανόν αυτή η πρακτική να γίνει ο κανόνας στην Ευρώπη. Μέθοδοι πληρωμών, όπως το Apple / Android Pay, tap & go κ.λπ., αποτελούν παγκοσμίως αποδεκτές και ιδιαίτερα εύχρηστες μεθόδους ψηφιακής πληρωμής.

Από την άλλη πλευρά, ο κος Παπαδόγλου είπε:

• Σχετικά με τις προμήθειες που υπάρχουν στην Ελλάδα σε σχέση με τις ισχύουσες στην Ευρώπη, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως η χώρα μας δεν έχει τις υψηλότερες προμήθειες στην Ε.Ε.

• Σχετικά με τις μικροπληρωμές, η αλυσίδα αξίας των ψηφιακών πληρωμών είναι πολύ θετική στη μείωση των προμηθειών που αφορούν σε αυτές.

• Παρά τη ραγδαία υιοθέτηση των ψηφιακών πληρωμών και τα όσα περιμένουμε να φέρει το μέλλον, η πλήρης μετάβαση σε έναν κόσμο χωρίς μετρητά χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο. Αυτό σχετίζεται με παράγοντες, όπως είναι το επίπεδο ψηφιακής ωριμότητας κάθε χώρας. Στη χώρα μας, ο τουρισμός, το «εθνικό μας προϊόν» μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά για τη γρηγορότερη μετάβαση στο ψηφιακό «χρήμα», το οποίο θα έρθει είτε μέσω tokenization, είτε μέσω digital wallets ή και instant payments – ενώ επίσης σημαντική είναι και η ψηφιακή εκπαίδευση του πληθυσμού.

• Όλες οι εταιρείες ψηφιακών πληρωμών αντιλαμβανόμαστε εαυτούς ως συναγωνιστές και εστιάζουμε πρωτίστως στο πώς μπορούμε να συμβάλλουμε, καθένας από την πλευρά του, στην ψηφιοποίηση της χώρας.

ΤΕΥΧΟΣ 491

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ