Skip to main content
30 June 2022 06:45

Έκθεση για την Κυβερνοασφάλεια από την WatchGuard

Η WatchGuard® Technologies σε πρόσφατη τριμηνιαία αναφορά Internet Security Report αναφέρει λεπτομερώς τις σημαντικότερες τάσεις κακόβουλου λογισμικού και απειλές ασφάλειας δικτύου που αναλύθηκαν από τους ερευνητές του WatchGuard Threat Lab.

Βασικά ευρήματα της έκθεσης ασφάλειας περιλαμβάνουν:

• Ο αριθμός επιθέσεων ransomware που ανιχνεύτηκαν το 1ο τρίμηνο είναι ήδη διπλάσιος από το σύνολο του 2021.

• Η ομάδα LAPSUS$, μαζί με πολλές νέες παραλλαγές, όπως το BlackCat, το πρώτο γνωστό ransomware στη γλώσσα προγραμματισμού Rust, θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε ένα διαρκώς αυξανόμενο τοπίο απειλών ransomware και κυβερνο-εκβιασμών.

• Η Log4Shell κάνει το ντεμπούτο της στη λίστα με τις 10 κορυφαίες επιθέσεις δικτύου, καθώς σχεδόν τριπλασιάστηκε το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

• Το Emotet αντιπροσωπεύει τις τρεις από τις δέκα κορυφαίες ανιχνεύσεις, αλλά και το κορυφαίο ευρέως διαδεδομένο κακόβουλο λογισμικό αυτό το τρίμηνο, μετά την αύξηση του στο 4ο τρίμηνο του 2021.

• Τα PowerShell scripts ήταν υπεύθυνα για το 99,6% των ανιχνεύσεων scripts το 1ο τρίμηνο, δείχνοντας πως οι επιτιθέμενοι μετακινούνται σε επιθέσεις χωρίς αρχεία (fileless).

• Οι νόμιμες λειτουργίες cryptomining σχετίζονται με κακόβουλη δραστηριότητα: Και οι τρεις νέες προσθήκες στη λίστα των κορυφαίων domains κακόβουλου λογισμικού για το 1ο τρίμηνο, σχετίζονται με το Nanopool. Αυτή η δημοφιλής πλατφόρμα συγκεντρώνει τη δραστηριότητα εξόρυξης κρυπτονομισμάτων για να επιτρέψει σταθερές αποδόσεις. Αυτά τα domains είναι τεχνικά νόμιμα domains που σχετίζονται με έναν νόμιμο οργανισμό. Ωστόσο, οι συνδέσεις σε αυτές τις ομάδες εξόρυξης σχεδόν πάντα προέρχονται από ένα επιχειρηματικό ή εκπαιδευτικό δίκτυο το οποίο έχει μολυνθεί, κάτι το οποίο δεν είναι νόμιμη μέθοδος εξόρυξης.

• Οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ένα ευρύ φάσμα μοναδικών δικτυακών επιθέσεων.

• Οι συνολικές περιφερειακές ανιχνεύσεις κακόβουλου λογισμικού δείχνουν ότι τα Fireboxes στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (EMEA) επλήγησαν περισσότερο από αυτά στη Βόρεια, Κεντρική και Νότια Αμερική (AMER) με 57% και 22%, αντίστοιχα, ακολουθούμενα από την Ασία -Ειρηνικός (APAC) στο 21%.

Τεύχος 99

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ