TM_772

10 16|7|2025 #772 Τον Σεπτέμβριο έρχεται το πρώτο εστιατόριο με σεφ AI στο Ντουμπάι Η MSCOMM σ χεδίασε, οργάνωσε και υλοποίησε το συνέδριο: «Το ΤΕΕ σ την πρώτη γραμμή του Ψηφιακού Μετασχη- ματισμού», που διεξήχθη στο Ίδρυμα Βα- σίλη και Ελίζας Γουλανδρή τη Δευτέρα, 30 Ιουνίου. Στόχος της εκδήλωσης ήταν να αναδείξει τα ψηφιακά συστήματα του ΤΕΕ, τις προκλήσεις και τη δυναμική που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη στον τομέα των μηχανικών, εισάγοντάς τους σε ένα νέο επαγγελματικό περιβάλλον. Στο συνέδριο, παρουσία εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης, του ΤΕΕ και στελεχών της αγοράς, περιέγραψε ο κα- θένας από τη θέση ευθύνης του, τη στρα- τηγική της χώρας, το εύρος του μετασχη- ματισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη και το πώς αυτός επηρεάζει την αγορά, την καθημερινότητα του πολίτη και του μη- χανικού. Το συνέδριο έγινε στο πλαίσιο της επικοινωνιακής προβολής του έργου της Ψηφιοποίησης των Αρχείων Πολεο- δομικής Πληροφορίας από το ΤΕΕ. Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το συνέδριο του ΤΕΕ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό Τον Σεπτέμβριο πρόκειται να ανοίξει ένα εστιατόριο που υπόσχεται «εστίαση από το μέλλον». Η εμπειρία φαγητού στο WOOHOO στο κέντρο του Ντουμπάι, σε απόσταση αναπνοής από το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο, το Μπουρτζ Χαλίφα, θα διαμορφωθεί από την τεχνητή νοημοσύνη. Ενώ τα ανθρώπινα χέρια θα εξακολουθούν να συναρμολογούν το φαγητό, προς το παρόν τουλάχιστον, όλα τα άλλα από το μενού μέχρι την ατμόσφαιρα και την εξυπηρέτηση θα σχεδια- στούν από ένα γαστρονομικό μοντέλο ΑΙ που ονομάζεται «Σεφ Aiman». Πρόκειται για ένα μείγμα τεχνητής νοημοσύνης και ανθρώπου που έχει εκπαιδευτεί σε δεκαετίες έρευνας στην επι- στήμη των τροφίμων, σε δεδομένα μοριακής σύνθεσης και σε πάνω από χίλιες συνταγές από μαγειρικές παραδόσεις σε όλο τον κόσμο. Ο σεφ Aiman δεν μπορεί να γευτεί, να μυρίσει ή να αλληλεπι- δράσει με τα πιάτα του όπως θα έκανε κανονικά ένας σεφ, αλλά το γλωσσικό μοντέλο λειτουργεί αναλύοντας διάφορα συστατι- κά σε σχέση με την υφή, την οξύτητα και το ουμάμι, «επανασυ- ναρμολογώντας» τα σε ασυνήθιστους συνδυασμούς γεύσεων σύμφωνα με τους δημιουργούς του. Οι ιδρυτές του WOOHOO πιστεύουν ότι ο Aiman θα μπορού- σε να λάβει άδεια λειτουργίας σε εστιατόρια σε όλο τον κόσμο, περιορίζοντας στο ελάχιστο τις απώλειες υλικών και τροφίμων, βελτιώνοντας τη βιωσιμότητα σε πολλά επίπεδα. Ο στόχος, λένε οι δημιουργοί του Aiman, δεν είναι να αντικαταστήσει το ανθρώπινο στοιχείο της μαγειρικής, αλλά να το συμπληρώ- σει. Ο κος Αχμέτ Οϊτούν Τσακίρ, συνιδιοκτήτης του εστιατορί- ου, δηλώνει: «Η ανθρώπινη μαγειρική δεν θα αντικατασταθεί, αλλά πιστεύουμε ότι ο Aiman θα αναβαθμίσει τις ιδέες και τη δημιουργικότητα».

RkJQdWJsaXNoZXIy NjE3Njcz