Skip to main content
29 October 2024 05:41

Το πρώτο ΑΙ Factory στην Ελλάδα

Μετά από πολύμηνες διαδικασίες και συνεννοήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα είναι έτοιμη να παρουσιάσει το δικό της ΑΙ Factory, το οποίο θα ονομαστεί «Φάρος». Πρόκειται για μια ομάδα φορέων και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, η οποία θα κατανείμει τόσο τους πόρους του υπερυπολογιστή Δαίδαλος, όσο και τους υπολογιστικούς πόρους των Data Centers που βρίσκονται στη χώρα προκειμένου να ενισχυθεί η επιστημονική έρευνα και να δημιουργηθούν ελληνικά προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης.

Κυρίαρχο ρόλο στη δημιουργία του AI Factory θα παίξει η ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για τον υπερυπολογιστή Δαίδαλος, ο οποίος θα στεγαστεί στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου. Τα όποια προβλήματα με τις ενστάσεις για τον διαγωνισμό που δημιουργήθηκαν νωρίτερα μέσα στον μήνα ξεπεράστηκαν και οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στον Νοέμβριο. Η αρχιτεκτονική του νέου υπερυπολογιστή είναι ιδανική για να φιλοξενήσει τις μεγαλύτερες και πιο ετερογενείς εφαρμογές, συνδυάζοντας υπολογιστικές εφαρμογές υψηλής απόδοσης με την τεχνητή νοημοσύνη, τη μηχανική μάθηση και την ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων. Αναμένεται να έχει κεντρικό ρόλο, μεταξύ άλλων, στην έρευνα για την ανάπτυξη νέων πιο αποτελεσματικών και αξιόπιστων υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω αιτημάτων σε φυσική γλώσσα, για την εξατομικευμένη ιατρική, την πυροπροστασία, τον χωροταξικό σχεδιασμό, αλλά και για την έξυπνη κινητικότητα και τα αυτόνομα οχήματα.

Το AI Factory Φάρος θα λειτουργήσει στα πρότυπα του γαλλικού μοντέλου που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι και θα «τρέξει» από το ΕΔΥΤΕ, το ΑΘΗΝΑ και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ρόλος του θα είναι να καταγράφει τα αιτήματα για τη χρήση της υπολογιστικής ισχύος του Δαίδαλος, να δίνει προτεραιότητες και να παράγει επιστημονικό έργο.

Το ΑΙ Factory στηρίζεται σε 3 βασικούς πυλώνες, στους οποίους θα δίνεται το κύριο βάρος της τεράστιας υπολογιστικής ισχύος. Ο ένας πυλώνας είναι οι εφαρμογές υγείας, ο δεύτερος οι μελέτες για την προστασία του κλίματος και τη διαχείριση της ενέργειας και ο τρίτος πυλώνας θα είναι ο πολιτισμός και η γλώσσα. Μέσα από αυτόν τον πυλώνα, αναμένεται να δημιουργηθεί το πρώτο Ελληνικό Μεγάλο Γλωσσικό Μοντέλο, το οποίο αποτελεί καίρια υλοποίηση για την προώθηση και τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας.

ΤΕΥΧΟΣ 607

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ