Skip to main content
23 July 2024 06:48

Οι πιο συνήθεις κυβερνοαπάτες μέσω Booking.com

Η Booking.com έχει γίνει μία από τις κύριες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου στον τομέα των ταξιδιών για όσους αναζητούν προσφορές για ξενοδοχεία και καταλύματα διακοπών, αλλά και για υπηρεσίες όπως ενοικιάσεις αυτοκινήτων και αεροπορικά εισιτήρια. Για αυτό τον λόγο, η δημοτικότητά της δεν διέφυγε της προσοχής των κυβερνοεγκληματιών, οι οποίοι πάντοτε παραμονεύουν για θύματα σε διαδικτυακές υπηρεσίες με υψηλή επισκεψιμότητα, αναφέρουν οι ειδικοί της ESET.

Η ίδια η Booking.com έχει αναγνωρίσει το μέγεθος του προβλήματος και έχει παρατηρήσει μια εντυπωσιακή «αύξηση από 500% έως 900%» στις ταξιδιωτικές απάτες τους τελευταίους 18 μήνες. Η αύξηση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη χρήση εργαλείων, όπως το ChatGPT, από τους κυβερνοεγκληματίες από τον Νοέμβριο του 2022.

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα μηνύματα κειμένου και τα μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν βασικό στοιχείο στο οπλοστάσιο των απατεώνων. Σε αυτού του τύπου τις απάτες, οι απατεώνες υποδύονται μια αξιόπιστη πλατφόρμα ή έναν αξιόπιστο οργανισμό για να ξεγελάσουν το θύμα τους, ώστε να πιστέψει ότι βρίσκεται σε επαφή με τον επίσημο εκπρόσωπο της ιστοσελίδας. Οι απατεώνες παριστάνουν ότι είναι εκπρόσωποι της πλατφόρμας, του ξενοδοχείου ή άλλης υπηρεσίας στην οποία τα θύματα έχουν κάνει κράτηση μέσω της ιστοσελίδας.

Η διαθεσιμότητα εργαλείων γενετικής τεχνητής νοημοσύνης έχει ανοίξει τον δρόμο σε πιο πειστικές και αποτελεσματικές απάτες. Με τη δημιουργία μηνυμάτων ηλεκτρονικού ψαρέματος που είναι γραμματικά σωστά, οι κυβερνοεγκληματίες μπορούν εύκολα να ξεγελάσουν ανθρώπους και επιχειρήσεις, ώστε να κατεβάσουν κακόβουλο λογισμικό στις συσκευές τους, να αποκαλύψουν ευαίσθητες πληροφορίες ή να μεταφέρουν χρήματα. Ορισμένοι απατεώνες μπορεί να προχωρήσουν ένα βήμα πέρα από την αποστολή τυχαίων μηνυμάτων phishing. Έχουν υπάρξει αρκετές αναφορές για κυβερνοεγκληματίες που βρήκαν τρόπο να εξαπατήσουν τα θύματά τους μέσω του συστήματος μηνυμάτων της ίδιας της πλατφόρμας.

Αφού βρήκαν τον τρόπο να μπουν στους λογαριασμούς των ξενοδοχείων όπου οι παραθεριστές έκαναν τις κρατήσεις τους, επικοινώνησαν με μεγάλο αριθμό ατόμων απευθείας μέσω της συνομιλίας εντός της εφαρμογής και τους προέτρεψαν να πραγματοποιήσουν μια πληρωμή για να επιβεβαιώσουν την κράτηση. Οι απατεώνες ισχυρίζονται ότι έγινε κάποιο λάθος στην προηγούμενη πληρωμή, απαιτώντας επανάληψη της πληρωμής για να μην χαθεί η κράτηση. Σε άλλες παραλλαγές αυτού του τεχνάσματος, οι απατεώνες ζητούσαν στοιχεία πιστωτικής κάρτας ή επιβατών για να επαληθεύσουν ή να επιβεβαιώσουν την κράτηση.

Με την πάροδο των ετών, πολλοί παραθεριστές έχουν πέσει θύματα απάτης με ψεύτικες καταχωρίσεις. Σε αυτή την περίπτωση, οι κυβερνοεγκληματίες διαφημίζουν ένα πολυτελές σπίτι που μπορεί να ενοικιαστεί σε χαμηλή τιμή και δίνουν εντολή στα θύματά τους να πληρώσουν, ακόμη και μέσω της Booking.com. Φτάνοντας, θα διαπιστώσετε ότι το κατάλυμα δεν υπάρχει ή ότι το ακίνητο δεν είναι προς ενοικίαση. Τα θύματα καλούνται να πληρώσουν προκαταβολή για να εξασφαλίσουν τη θέση εργασίας ή/και να στείλουν τις προσωπικές τους πληροφορίες, όπως αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης ή άλλα στοιχεία, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διάπραξη κλοπής ταυτότητας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι απατεώνες μπορεί να έχουν βάλει στο μάτι τα κρυπτονομίσματα ή άλλα στοιχεία σας.

ΤΕΥΧΟΣ 554

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ